Let op Cookies worden op deze website gebruikt voor de beste gebruikerservaring. Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het ontvangen van cookies van deze website. Verder

Product filters

Prijs
 –  €
  • € 109
  • € 110

Hoya

Over filter klasse

Closeupset

Hoya is 's werelds grootste optiekfabrikant. Lees je deze website met een bril op je neus of contactlenzen, dan heb je grote kans dat je door optisch glas van Hoya zit te lezen. Natuurlijk is het ene stuk optiek het andere niet. En dat zien we al in de verschillende klassen van de Hoya filters. Lees hieronder wat de factoren zijn waarop de klasse van een filter kan verschillen. Klik in het menu als je meer wilt weten over de verschillende klassen.

Echte verschillen

Kwaliteit is natuurlijk een vreselijk vage term. En een containerbegrip. Probleem is natuurlijk dat je een kwaliteitsverschil met het blote oog niet of nauwelijks kunt zien. Ja, in het eindresultaat (de foto) is wel degelijk het verschil te zien. Tenminste als je twee foto's maakt van hetzelfde onderwerp en op precies dezelfde manier, zodat het enige verschil tussen de twee opnamen is of je er wel of geen filter bij gebruikte. En dan moet je dat ook nog voor verschillende merken van hetzelfde type doen. Bijvoorbeeld een vergelijkende test van UV-filters van het ene merk en het andere merk. Dan zie je vaak wel verschil. Sommige vaktijdschriften doen onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van filters. De journalisten die dat onderzoek doen, kun je gerust geloven, want het zijn professionals. Nu is het aardige dat bij de laatste brede test, waarbij de meest gebruikte filtersoorten van de meeste merken met elkaar werden vergeleken, de Hoya filters qua resolutie steevast als besten uit de bus kwamen. Dat is dankzij de goede glaskwaliteit en dankzij het polijsten. Met een Hoya filter heb je dus altijd de beste scherpte en briljantie. Gemeten op andere factoren (lichtdoorlaatbaarheid, kleurbalans, dikte van de vatting, aantal coatinglagen, prijs en zo meer) kwamen onze Hoya filters ook altijd bovengemiddeld uit de verf. Natuurlijk kunnen we niet alles winnen en dat hoeft ook niet. Eindconclusie is in elk geval dat je met een Hoya altijd goed zit.

HOTFA

Zoals gezegd neemt Hoya de kwaliteit van haar product zeer serieus. Dat geldt ook voor de importeur. In het hoofdkantoor in Almere staat daarom een van de weinige (voorzover wij weten zelfs een in Europa unieke) testopstelling om filters aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpen: de HOTFA (Hoya Optical Testing Facility Almere).
Elders op deze website lees je meer in detail over deze apparatuur, dus hier kunnen we volstaan met te melden dat wij niet alleen onze eigen Hoya filters periodiek controleren, maar ook de kwaliteit van onze collega-merken in de gaten houden. Zodat we weten dat we de beste zijn en blijven.

Glas

Een fotografisch filter is - als het goed is - een stuk optisch glas met een bepaalde filterende werking. Optisch glas is geen gewoon 'venster'glas, maar glas dat qua samenstelling en door productietechnieken beter geschikt is om lichtstralen door te laten dan gewoon glas. Optisch glas is daarom moeilijker te maken en mede daarom ook duurder. Het mooie van Hoya filters is dat je over de glaskwaliteit nooit hoeft te twijfelen: het is altijd de beste kwaliteit optisch glas. Bovendien zijn de filters van Hoya altijd (!) gepolijst. Dat betekent dat het glasplaatje aan beide zijden volmaakt vlak is gemaakt. En dat is nodig ook, want een microscopisch kleine onregelmatigheid in het oppervlak kan al een scherpteverlies tot gevolg hebben. Hoya onderscheidt zich hiermee overigens wel van de meeste onbekende en meestal 'goedkope' merken. Die polijsten niet, waardoor de slechte kwaliteit van het filter kan veroorzaken dat je minder goede foto's krijg, ook al gebruik je een topobjectief.

Coating

De ene coating is de andere niet. Allicht, horen we je denken, maar kun je het met het blote oog zien? Wel in de uiteindelijke foto, maar niet als je naar het filter zelf kijkt. Lang leve de hierboven bescrheven HOTFA, want die ziet alles. En wat blijkt. Sommige vage filtermerken verkopen een UV-filter dat geen enkel straaltje UV-licht tegenhoudt. Maar dat wil niet zeggen dat het andere delen van het spectrum wel goed doorlaat. Of evenredig. Of in voldoende mate. Filters met geen of een slechte coating absorberen licht over het hele spectrum. Het zijn een soort milde grijsfilters. En sommige merken laten het licht niet evenredig door. Dat zijn milde kleurenfilters. Gelukkig is dat bij Hoya bij geen enkele filterklasse aan de orde. Alle Hoya filters bevatten coatings en doen wat ze beloven.

Vatting

Ook de vatting van een filter is een kwaliteitsfactor. Onze HD-klasse is onvolprezen in zijn soort. Het filterglas zit er in geklemd en er is dus geen klemveer of schroefring. De vatting is daardoor heel smal, zodat je dit filter heel goed op ulta-groothoeklenzen kunt gebruiken. Ook onze andere vattingen zijn superieur qua productienauwkeurigheid en met matzwarte - en daardoor lichtabsorberende - coating.

Aluminium

Hoya filtervattingen zijn altijd van hoogwaardig aluminium (zuiver) en dat is voor een filter de beste keuze. Laat je niks anders wijsmaken. Aluminium is bijzonder duurzaam en zeer weerbestendig. Maar het allerbelangrijkst is dat een smalle aluminiumring ook een zekere buigzaamheid heeft. En dat werkt in je voordeel als je met je filter (terwijl die op jouw objectief zit) ergens tegenaan stoot. Het aluminium aborbeert een stuk van de energie die op het objectief wordt uitgeoefend en daardoor is de beschermende capaciteit van een aluminium vatting hoger dan van een vatting van ander materiaal. Bedenk ook dat het filterschroefdraad van veel objectieven tegenwoordig van kunststof gemaakt is. Als je daar een filterring van een keihard materiaal in schroeft, loop je het risico dat schroefdraad te beschadigen.
Sommigen voeren aan dat door de buigzaamheid van een aluminium vatting het lastig kan zijn een filter van of op een objectief te schroeven. Dat klopt inderdaad als je het verkeerd doet. Want pak je het filter aan de rand beet en knijp je er hard in, dan vervorm je het een heel klein beetje, waardoor het schroefdraad niet soepel in dat van het objectief meer glijdt. De oplossing is echter simpel: leg je palm van je hand plat over de hele filterring en je draait 'm zo los of vast. Het is een weetje.